Sacharidy ve stravě jsou dnes snad tou nejspornější živinou vůbec a zastánci módních nízkosacharidových diet se je snaží ze stravy vyloučit téměř úplně. Sacharidy jsou sice jednou z významných příčin celosvětově narůstajícího výskytu obezity, ale zároveň jsou přirozenou a významnou součástí naší stravy a v organismu zastávají řadu důležitých funkcí. Hlavním problémem nejsou samotné sacharidy, ale spíše jejich nadměrná konzumace a špatný výběr. Nevynechávejte tedy sacharidy úplně.
Nebezpečná pro vaši váhu je hlavně skupina jednoduchých sacharidů, které mají sladkou chuť a říkáme jim také cukry. Najdete je např. ve všech cukrovinkách, sladkém pečivu, slazených nápojích nebo snídaňových cereáliích. Tyto potraviny je dobré omezit na minimum, nezasytí a navíc způsobí nežádoucí kolísání krevního cukru, které brzo vyvolá chuť na další sladké. Cukry však najdete také v ovoci, jeho konzumaci zejména při hubnutí proto nepřehánějte, dopřejte si ho raději v první části dne a volte vždy spíše čerstvé ovoce než koncentrované ovocné šťávy.
Složené sacharidy, které jsou zastoupeny např. v obilovinách, bramborách, rýži či luštěninách, jsou vhodnější variantou sacharidů, i zde si však pečlivě vybírejte a hlídejte množství. Významně omezit je třeba zejména výrobky z bílé mouky, které vás nezasytí a navíc jsou ochuzeny o vlákninu, minerální látky a vitamíny obsažené v celozrnných produktech. Vybírejte si tedy kvalitní zdroje sacharidů s vyšším obsahem vlákniny, na talíři je vždy doplňte nějakou bílkovinou a část přílohy nahrazujte zeleninou.