Blížící se Velikonoce připomínají jednu z velmi kvalitních potravinu, s širokým kulinářským potenciálem, která byla dlouhou dobu neprávem opomíjena – slepičí vejce. Hlavním důvodem pro jejich dřívější omezenou konzumace byl fakt, že obsahují ve vyšší míře obávaný cholesterol, jehož zvýšené hladiny v krvi souvisí s rizikem onemocnění srdce a cév. Avšak dnes již víme, že příjem cholesterolu ve stravě automaticky neznamená zvýšené hladiny cholesterolu v krvi.
A proč by tedy měly být vejce právoplatnou součástí zdravého jídelníčku? Vejce jsou jedním z nejhodnotnějších zdrojů bílkovin vůbec. Vaječná bílkovina představuje optimální složení aminokyselin a to v poměru, který je pro nás nejpříznivější. Má také nejvyšší stravitelnost ze všech bílkovinných potravin, udává se až 98 %.
Zatímco bílek tvoří převážně bílkoviny, ve žloutek je kromě bílkovin soustředěna většina kvalitního tuku, ale také řada vitamínů a minerálních látek. Za všechny jmenujme např. vitaminy skupiny B, vitamin A, D, E dále železo, zinek mangan atd. Kompletní potenciál této skutečné superpotraviny, tak můžeme využít pouze tehdy, když budete konzumovat celá vejce.