Ryby jsou z výživového hlediska velmi cenou potravinou a měly by být pravidelnou součástí našeho jídelníčku. Odborníci na výživu doporučují konzumovat pokrmy z ryb dokonce několikrát týdně. Rybí maso obsahuje kvalitní a lehce stravitelné bílkoviny.
Zejména mořské ryby jsou významným zdrojem jódu a také pro zdraví příznivých omega-3 mastných kyselin, které napomáhají snižování rizika onemocnění srdce a cév. Nemusíme se proto bát ani konzumace tučnějších mořských ryb. Další výhodou rybího masa je obsah vitaminu E, vitaminu A, zinku a selenu, které mají významné antioxidační vlastnosti a mohou představovat účinnou prevenci mnoha chronických onemocnění.
Hodně se však v současnosti diskutuje o možných zdravotních rizicích vyplývajících z kontaminace ryb těžkými kovy a dalšími látkami. Proto ani s rybami by se to nemělo přehánět. Optimální způsob, jak využít všechny benefity rybího masa a současně se vyhnout možným rizikům, je rozumná konzumace dvou až tři porcí týdně. Doporučuje se také střídat jednotlivé druhy mořských i sladkovodních ryb, tučnější i méně tučné, ryby pocházející z různých oblastí a preferovat čerstvé ryby.