Kdo se alespoň trochu zajímá o zdravou výživu, určitě už objevil pohanku, v minulých dobách hojně kulinářsky využívanou rostlinu. Dříve patřila pohanka spíše na stůl těch chudších, dnes se pro své skvělé výživové vlastnosti stala nedílnou součástí moderního zdravého stravování.
Pohanku řadíme mezi tzv. pseudoobiloviny (nepravé obiloviny), které se sice botanicky neřadí mezi obiloviny, ale jejich semena mají podobné využití jako obilky. Navíc jsou přirozeně bezlepkové a mají vyšší podíl bílkovin a příznivých mastných kyselin než klasické obiloviny. Konkrétně pohanka obsahuje asi 10 % bílkovin. Jinak je také významným zdrojem minerálních látek (např. zinek, draslík, měď), vitaminů (zejména vitaminy skupiny B, vitamin E a kyselina listová) a vlákniny. Výjimečná je také tím, že obsahuje rutin – látku s antioxidačními a protizánětlivými účinky, která podporuje pevnost a pružnost cévních stěn a podílí se tak na prevenci kardiovaskulárních onemocnění.
V kuchyni se pohanka připravuje a používá podobně jako třeba rýže, třeba jako příloha nebo do polévek. K dostání jsou např. také pohankové vločky, pohanková mouka nebo pohankové těstoviny.